Reisdip
Door: Bianca
Blijf op de hoogte en volg Joost en Bianca
30 Mei 2010 | Egypte, Caïro
Wij kwamen hier vooral om te relaxen… Na drie heerlijke rustige dagen in Wadi Rum waren we wel weer toe aan wat leven in de brouwerij. We hebben toch de gok gewaagd en zijn via de achteruitgang van Wadi Rum naar Aqaba gereden. Bleek uiteindelijk peanuts te zijn, dus gelukkig hebben we ons de omweg bespaard…
In Aqaba hebben we even gerelaxed en gesnorkeld, Joost heeft helaas nog een klein auto-ongelukje gehad, wat niet heel veel voorstelde, maar vooral heel veel (politie)gedoe opleverde. Na twee dagen zijn we er weer vertrokken omdat het zo ontzettend winderig was. In eerste instantie vroeg op woensdagmorgen, om de ferry naar Egypte te halen die om 12.00 zou vertrekken. Bij aankomst bij de ferry bleek dat we verkeerd voorgelicht waren en de ferry om 12 uur middernacht zou vertrekken… Hmmm… balen! Dat betekende dat we nog een zinvolle besteding van die dag moesten zoeken, maar vooral dat we een gebroken nacht zouden hebben. Die zinvolle besteding bleek snel gevonden. We hebben onze auto uitgebreid laten wassen voor 4 euro (incl. het stuur, de binnenkant van de ramen, de versnellingspook etc. ;-)) en zijn daarna nog even bij een ‘mannetje’ langsgeweest die onze campingtafel gefixt heeft waar na twee maanden wat mankementjes aan waren. Na op de camping nog wat pannenkoeken gebakken te hebben en voor de tweede keer afscheid genomen te hebben van Daniela en Mario, twee zwitsers die met hun 4x4 bus weer op de terugweg waren van hun reis naar Iran, waren we om 22.00 bij de ferry. Hier moesten we eerst door de Jordanische douane en een stempeltje halen voor ons Carnet de Passage. Toen begon het wachten… Pas tegen 00.30 mochten we de ferry op, die een half uur later vertrok. Wat 3 uur zou duren bleek ruim 4,5 uur te duren, dus wij kwamen pas om 6 uur ’s morgens van de ferry . Toen moesten we nog vanalles regelen om Egypte binnen te komen. Naast een visum voor onszelf moet er ook betaald worden om met de auto het land in te komen. En je wordt verplicht een WA verzekering af te sluiten. Aangezien wij al een verzekering voor Afrika hadden afgesloten in Nederland gingen wij hier de discussie aan. Toch onzin om dubbel te verzekeren! Het gaat erom dat er uitbetaald wordt bij ongelukken… Nadat er 5 mannetjes aan te pas waren gekomen en de hoogste baas gebeld was kregen we te horen dat we echt een egyptische verzekering moesten afsluiten… Regels zijn regels, rechtvaardig of niet! Daarnaast moesten we nog een ticket kopen om in de woestijn te mogen rijden, of we dat nou van plan waren of niet. Geen discussie mogelijk! En we moesten Egyptische nummerplaten huren. Of een gedeelte van die betaling nou borg is of niet is ons niet helemaal duidelijk… In ieder geval passen ze qua kleur net zo mooi bij onze auto als onze Nederlandse kentekenplaten. Voor het bevestigen van deze nummerplaten moest natuurlijk ook betaald worden, evenals smeergeld om niet al te lang onze auto te onderzoeken… Toen alles uiteindelijk achter de rug was en we mochten vertrekken bleek de auto niet helemaal lekker te starten. Gelukkig kwamen we wel weg, want we hadden daar niet echt vrienden gemaakt…
In de Lonely Planet hadden we een leuke eco-camping gevonden een stuk ten noorden van Nuweiba (waar we met de ferry Egypte binnen kwamen), maar hoe leuk die ook was, we vonden 14 euro pp om in onze eigen tent daar te camperen toch wel erg veel geld (zeker voor Egyptische begrippen) en zijn dus naar een andere, veel goedkopere camping gegaan. Daar bleek al snel dat we geluk hadden gehad met starten aan de grens, want toen we de auto even een stukje wilden verplaatsen was er geen beweging meer in te krijgen… Nadat Joost een paar uur op onderzoek uit was gegaan hebben we weer een ‘mannetje’ uit Nuweiba over laten komen. Hij leek niet heel veel meer verstand te hebben van auto’s dan Joost en snapte voor geen meter hoe het door onszelf ingebouwde systeem met twee extra accus, een scheidingsrelais en massaschakelaar werkten. Uiteindelijk leek het allemaal weer te werken en konden wij na een koud pilsje om 00.30 eindelijk naar bed.
De volgende ochtend startte de auto echter weer niet (grrrr). Aangezien wij de enige gasten op de camping waren en de auto van de eigenaar op dat moment niet aanwezig was, werd de 12V-accu uit de aggregaat gehaald en daarmee als aanvulling op onze eigen vier accu’s met heel veel moeite de auto gestart. We zaten er (en vooral ik) op dat moment wel erg doorheen en zijn zonder stoppen doorgereden naar Dahab. Hier vonden we gelukkig erg snel een heeeeel betaalbare slaapplaats. Leve de waypoints van andere reizigers! Het was op deze plek niet mogelijk om in onze eigen daktent te slapen, maar we konden voor 9 euro per nacht wel een kamer krijgen met eigen sanitair en airco! Wat een luxe!
Inmiddels zijn we hier 2 dagen en hebben niet veel anders gedaan dan lezen, uit eten gaan, op terrasjes zitten en aan niet te veel denken. Of toch… Joost heeft vanmorgen een introductieduik gemaakt en vond het geweldig! Allemaal nog erg onder begeleiding, maar veel mooie vissen en koraal gezien bij het ‘Light-house’. De diepte in in plaats van de hoogte. Omgekeerd klimmen zeg maar. Wat hem betreft voor herhaling vatbaar…. Of ik dan met hem meega is nog maar de vraag. Op de één of andere manier vond ik snorkelen al heel erg spannend en was ik bang dat ik op open zee in paniek zou raken. Duiken leek me dus vooralsnog geen goed plan.
Morgen vertrekken we hier hopelijk weer. We hebben de auto niet meer geprobeerd, dus we keep our fingers crossed! En anders roepen we er weer een mannetje bij en moeten we verplicht nog een dagje relaxen! Hmmm… klinkt makkelijker dan het is… Ik had voor we in Dahab kwamen (mede door de slapeloze nacht, de grensovergang en de autoperikelen) een behoorlijke reisdip… Ik kan morgenochtend dus wel goed nieuws gebruiken…
30 Mei 2010 - 18:42
Els:
Als jullie dit lezen is de dip waarschijnlijk al weer helemaal verleden tijd ! Zo gaat dat meestal met dips. . . . In ieder geval veel liefs uit Rockanje !!! -
31 Mei 2010 - 06:05
Rinus En Geesje:
wij duimen met jullie mee.
gelukkig maken jullie ook nog veel leuke dingen mee succes met het vervolg
hopelijk volgende keer alleen maar goed nieuws -
31 Mei 2010 - 18:49
Bob En Joo Hee:
Wat hebben jullie alweer ontzettend veel meegemaakt sinds ons afscheid in Dana! Heel leuk om zo jullie verdere reis te kunnen volgen.
Wij hebben nog een dagje gerelaxed en gewandeld in de vallei en zijn toen onder begeleiding van Jabber naar Madaba gegaan. Voor dat hij ons bij de Wadi Mujib Sik afzette stond hij erop om eerst nog Little Petra, Shobak Castle en een warmwaterbron te laten zien. Na een dag van ruim 12 uur met Jabber in de auto kwamen we weer in ons hotel aan. Fantastisch was het wel. Hij kende een geheime ingang naar het kasteel die onder aan de heuvel begon. 20 minuten in een aardedonkere tunnel de bergop om midden in het kasteel uit te komen. Little Petra was ook absoluut de moeite waard, vooral omdat het zoveel rustiger was dan het grote Petra. Wadi Mujeb was te gek. Uiteindelijk hebben we ook gekozen voor de korte wandeling. Het geklauter over de natte rotsen was absoluut de moeite waard voor een frisse douche onder de waterval aan het einde!
De laatste dagen van onze reis nog naar UmQais en Jarash geweest, een goede uitsmijter. Inmiddels zijn we alweer een paar dagen terug in Amsterdam. We genieten van de boterham met kaas en een koud glas melk!
Heel veel plezier, succes en sterkte voor jullie spannende avontuur!
Liefs,
Bob en Joo Hee
PS. jooheeheidebrink@gmail.com
We hebben ook nog veel foto's van jullie! We zetten ze op picasa en zullen een linkje naar jullie sturen als we jullie email hebben!
02 Juni 2010 - 10:42
Marianne Vd Straten:
Een reisdip, HEEL NORMAAL op zo'n onderneming. Als jullie dit lezen is die waarschijnlijk allang vergeten. Je moet maar zo denken: een wolkje aan de lucht leert je de zon nóg meer waarderen!
Veel reisplezier gewenst, zonder al te grote hindernissen. groetjes, Marianne -
02 Juni 2010 - 18:56
Sheila, Ed En Jelle:
Hey luitjes,
Wat ziet het er allemaal gaaf uit zeg op de foto's en wat een verhalen! Jullie kunnen er straks letterlijk een boek meee vullen! Wij hebben afgelopen weekend ons jaarlijkse Gemert-vriendenweekend gehad. Het was weer erg leuk, maar we hebben jullie wel gemist hoor! Het huis was echt iets voor jullie: super de luxe en met bubbelbad, stoomdouche en sauna! En je zult het niet geloven: we hebben de sauna niet gebruikt! Het kwam er niet van. Hopelijk is de auto inmiddels weer gemaakt. Veel plezier weer en tot horens.
Groeten, Ed, Sheila en Jelle -
08 Juni 2010 - 08:33
Patrick:
Het klinkt allemaal super! En de verhalen over de grensovergangen en klusmannetjes erg herkenbaar haha. Het is in Oost Afrika al niet anders dan in West Afrika.
Geniet ervan en natuurlijk werkt de auto weer... toch? -
11 Juni 2010 - 05:57
Irma:
Geweldig die verhalen van jullie! Sommige (Jordanie) ook erg herkenbaar! Elke keer weer een teleurstelling als er geen nieuw reisverslag is. Blijf schrijven hoor!!!
We missen jullie wel! Doen jullie mee aan de oranjegekte? Is er al iets te merken van de voetbalgekte in Afrika? We zullen een paar beesies voor jullie bewaren! Groetjes uit het natte eindhoven.
27 Juni 2010 - 15:47
Marleen:
Lieve Joost en Bianca,
Loop een beetje achter met het lezen van de verhalen gezien de enorme hectiek hier.
Maar ik ga het weer bijlezen hoor!
Die stamkroeg ziet er niet verkeerd uit ;-)
Blijf vooral genieten!
Liefs,