Olifanten op de camping! - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van Joost en Bianca Heijden - WaarBenJij.nu Olifanten op de camping! - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van Joost en Bianca Heijden - WaarBenJij.nu

Olifanten op de camping!

Door: Bianca

Blijf op de hoogte en volg Joost en Bianca

25 September 2012 | Zambia, Lusaka

Olifanten op de camping!
24-9-2012 21.25
We hebben het ontzettend gezellig gehad met Esther en Zaliwe! Op de laatste avond hebben we nadat we de auto ingepakt hadden (met hulp van Zaliwe ;-)) de tent opengedraaid zodat Zaliwe die nacht in de tent kon slapen. De stoere meid van amper vier jaar kroop zomaar alleen in de tent en is als een blok in slaap gevallen. Nadat we Esther van haar allerlaatste bier en wijn verlost hadden (Sorry Esther!) en we nog wat foto’s van onze reis van vorig jaar bekeken hebben is Esther bij Zaliwe in de daktent gekropen. Wij sliepen gewoon in het logeerbed, dus het was een beetje een maffe situatie.
Gelukkig is het afscheid niet heel definitief, aangezien Esther en Zaliwe in december voor 3 weken naar Nederland komen en zich voorbereiden om vanaf de zomer van 2013 definitief in Nederland te komen wonen.
Eigenlijk waren die eerste vijf dagen heel gezellig, maar nog niet heel erg Afrika-achtig. Dat hebben we echter vanaf zaterdag meteen goed gemaakt. Twee uur nadat we Lilongwe uitreden waren we al bij de grens met Zambia. Daar waren we anderhalf uur later zonder problemen weer klaar. De carbontax waar in eerste instantie om gevraagd werd (ongeveer 35 euro) zijn ze uiteindelijk vergeten te innen, en alle brandblussers (waar Joost thuis nog even stickers voor gemaakt heeft dat ze goedgekeurd zijn tot eind 2013), gevarendriehoeken , reflectievestjes en reflectiestickers op de auto zijn niet eens gecontroleerd, terwijl Zambia hier wel bekend om staat.
In Zambia was het weer heerlijk rijden! Wat een prachtige omgeving! 130 km rode zandwegen richting het (blijkbaar) mooiste wildpark van Zambia: South Luangwa. We hebben er bijna drie uur over gedaan om bij de camping te komen omdat het wegdek slecht was, maar ze zijn druk bezig asfalt te leggen op dit stuk. Heel praktisch, maar doe ons maar een rode stuiterweg om het Afrika-gevoel te krijgen!
De camping waar we eigenlijk naartoe wilden gaan (Flatdogs Campsite) bleek niet meer open voor zelfstandige kampeerders, dus gingen we naar Crocodile Camp. Vlak voor we het terrein opreden zagen we twee olifanten lopen die zich een uurtje later ook op de camping lieten zien. Niet heel dicht bij onze tent, maar toch heel spannend omdat we dit nog nooit eerder meegemaakt hadden! We hadden een kampeerplekje direkt aan de rivier, die bezaaid lag met hippo’s, dus wij genoten ook nog van het nijlpaardgebrul om ons heen.
De volgende dag zijn we eerst zelfstandig het park ingegaan, waar we leuk rondgereden hebben, ontbeten en gelunched hebben op de mooiste plekjes, drie hyena’s (die zich niet zo vaak laten zien) in de modder betrapten, evenals een grote hippo die zich helemaal in de modder van een klein stroompje had ingegraven. Grote roofdieren hebben we overdag niet gezien, maar onze hoop was gevestigd op de avond-safari die we die avond gingen maken. Met 14 man in een open safari-auto van de camping uitgerust met zoeklicht op zoek naar het grote wild! Afgezien van de olifant die direkt buiten de camping ineens recht voor onze auto stond en ons quasi dreigend aankeek was het in eerste instantie redelijk teleurstellend, maar rond de zonsondergang zagen we hoe een leeuw midden in het open veld een dutje lag te doen. Twee uur later, bijna aan het eind van de safari hadden we echt geluk! Drie luipaarden (eindelijk hebben we de Big Five compleet!) die enigszins door ons gestoord hun dutje afbraken en een nieuw plekje gingen zoeken, maar daarvoor wel recht voor onze auto overstaken!
Terug op de camping moest er nog gekookt worden. Terwijl het eten op de achterklep van de auto stond te pruttelen en wij onder een afdakje van de camping ons tafeltje aan het dekken waren hoorden we achter ons wat geritsel. Aangezien je de hele tijd geritsel hoort keek ik in eerste instantie niet op, maar toen ik uiteindelijk wel opkeek stond ik oog in oog met een olifant. Echt op twee meter bij ons vandaan! Met zijn slurf was hij op ontdekkingstocht onder het afdakje, maar verder kon hij er gelukkig niet onder. Toen ikzelf achter de auto vluchtte en Joost wat verder onder het afdak wegkroop zagen we dat er nog drie olifanten op de camping waren. Die stonden wat verder weg en onze nieuwsgierige vriend voegde zich gelukkig snel bij hen. Ik ben met trillende handen toch maar weer gaan koken, zodat we daarna snel in de bar konden gaan zitten, waar de olifanten “in principe” niet komen. Maar “in principe” vernielen de olifanten ook niets. Maar dat er altijd uitzonderingen op de regel zijn werd bevestigd toen wij in de bar zaten. Eén van de andere kampeerders kwam enthousiast aan ons melden dat er weer olifanten waren, om vervolgens 10 minuten later aardig overstuur te vertellen dat ze zijn koepeltentje platgestampt hadden. Om 22.30 ’s avonds… je moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als hij lag te slapen… Gelukkig liggen wij hoog boven op de auto!
Vanmorgen hebben we de camping weer verlaten om 160 km af te leggen naar de volgende camping. Een nog mooiere (en nog slechtere) route dan twee dagen geleden, waar we uiteindelijk 5,5 uur op gereden hebben. Maar de vermoeidheid en de zere rug waren het allemaal waard Een prachtig smal weggetje door het bos, over heuvels, met verschillenden (bijna allemaal droge) riviertjes . Maar nu heb ik wel even behoefte aan een rustdag… Na drie dagen stuiteren is het weer even mooi geweest. Gelukkig zal de weg naar Lusaka morgen beter en korter zijn. Dus morgen zal naast reizen voor een deel ook bestaan uit shoppen en relaxen… En overmorgen op weg naar Livingstone en de Victoria Watervallen!

• 25 September 2012 - 19:28

Janny :

Hoi Joost & Bianca

Oooo wat is het geweldig jullie verhaal weer te lezen ,zoiets blijft mij boeien .
    Kan me voorstellen dat je schrikt een olifant in je nabijheid en alle andere dieren die julllie nu alweer gezien hebben !! Onvoorstelbaar hoor !!!
    Blijf genieten samen ,maar vooral ook de verhalen tikken ,zodat velen mee genieten van jullie ervaringen daar in
    Ook Oma leest jullie verhalen weer Tom brengt nu dit verhaal naar haar toe.

Groetjes vanuit Zutphen Janny

• 25 September 2012 - 22:30

Els:

Ha Bianca en joost,
    Heerlijk jullie verhalen hier in het herfstige Rockanje te kunnen lezen EN meegenieten. Want dat doe ik zeker, jullie verhalen lezen als een roman en de afrika geluiden hoor ik er gewoon bij.
    groetjes vanuit Rockanje !! Els

• 25 September 2012 - 22:30

Els:

Ha Bianca en joost,
    groetjes vanuit Rockanje !! Els

• 26 September 2012 - 09:42

Yvonne:

Wow wat een verhaal weer!! Echt indrukwekkend! Ben héél benieuwd naar meer verhalen en foto's!

• 26 September 2012 - 18:13

Peter:

Hoi J&B,

Dat klinkt weer 'ouderwets' stoer. Beter dan mijn verhalen over het weekendje Zeeland met de Van der Pasjes, al was over het strand wandelen op de eerste gure dag van dit najaar ook erg lekker.

Groeten,
    Peter

• 11 Oktober 2012 - 20:21

Sietse En Anita:

Een auto met een nederlands nummerbord in south Luangwe?? Dat kan niet waar zijn.....terwijl we op een open jeep onze vakantie aan het beleven zijn zie ik plotseling een auto op ons af komen met een Nederlands nummerbord. Ik vraag onze chauffeur te stoppen, we spreken even kort met elkaar, Joost en Bianca uit Eindhoven...toch even opzoeken als we weer terug zijn in Nederland. Vanochtend net terug gekomen...heel veel plezier!!!

Anita en Sietse....

Joost en Bianca

Op 5 april 2010 ging een droom in vervulling en vertrokken we met onze knalgele Toyota Landcruiser uit Eindhoven om in acht maanden tijd via Turkije, het Midden-Oosten, en Oost-Afrika naar Kaapstad te rijden. Gaandeweg kwamen we er achter dat dit plan niet helemaal bij ons paste en besloten we de reis in stukken te hakken. In september 2010 parkeerden we de auto dan ook op de rozenkwekerij van vrienden in Kenia en vlogen we naar huis. In juni 2011 kwamen we terug om onze reis te vervolgen. Zes weken hebben we door Kenia, Tanzania en Malawi gezworven alvorens we de auto nogmaals parkeerden, ditmaal bij een lodge van een Nederlander in Malawi's hoofdstad Lilongwe. En volgend jaar? Het oorspronkelijke plan volgen en naar het westen doorsteken (Zambia, Botswana, Namibie)? Of aan de oostkant blijven en via Mozambique naar Zuid-Afrika rijden? We weten het nog niet. Hoeft ook niet. We hebben nog wel even om plannen te maken ;-)

Actief sinds 26 Maart 2009
Totaal aantal bezoekers 131959